January 7, 2011

Божић - Serbisk Juldag

Undrar hur man uttalar "Божић", i mitt huvud tänker jag "Bonk". Det känns bra.

På juldagen börjar dagen med kyrkklockors klämt och givetvis eldgivning av diverse småkalibriga vapen. Sedan bär en kvinna in "starkvatten" som fungerar lite som heligt vatten enligt min tolkning. Alla tvättar sig och dricker av detsamma.

Wiki säger:
"On her way back home, the girl who carries strong water picks several cornel or willow twigs, with which children are gently struck that morning. This is intended to strengthen their health."

Jag kan bara tolka "gently struck" som ett prematurt kok stryk för ungar som ska bete sig. Jag vet att detta enkom är min egna tolkning, men jag står fast vid den.

En polažajnik, dyker upp för att ge familjen lycka.. och detta verkar bara vara en förutbestämd gäst som är vald just för att ge lycka. Denna filur gör så mycket knasigheter att jag inte ens kan sammafatta det, men han verkar ha rollen som en blandning mellan en präst och en tomte. Om man nu kan tänka sig att en tomte fångar tuppen och skär huvudet av densamme. Detta är en del av dagens måltid! Tuppen, inte polažajniken.
För längesedan så hade man ett djur, typ en oxe, som polažajnik.. ja, jag säger inte att jag begriper det alls. Men underhållande verkar det iallafall. Bättre än en Kalle Anka repris. Utanför huset så har män satt en gris eller en get på ett spett som de grillar. Det kanske bara är jag som ler när jag tänker på hur underhållande det är att jugoslaver äter kebab på julen. Det är så man önskar att man var serb alltså!

Koleda, är en schysst tradition... och jag parafraserar: "Koleda är en sed där en grupp av unga män maskerar sig och går från hus till hus och sjunger speciella sånger". Jag kan se hur uppskattat det skulle vara när det knackar på dörren och en äldre svenne öppnar och får se 7-8 maskerade unga män, i linnen och adidasbyxor som med brytning undrar om de kan få sjunga lite. Låt den tanken sjunka in lite.. bara lite. Sådär - och där lämnar vi den.

Jaja, jag fattar att de serber och juggar som vi har i Skåne kanske inte drar in ved och halm och så... men fan vad roligt det hade varit. Jag skulle lätt partat en andrajul med Dragan, Boban och Dejan... och Piotr.

Zpeda Bonk, fattlappar!

5 comments:

Hanneles traditioner said...

jag vet en del om olika jular, men inget om serbiskt firande... jo, lite.

jokke said...

Fråga Holmis om hur katalanerna firar jul... De har en sorts vedklabbe som ska symbolisera en julbock, och det är den som skiter ut (ja!) julklapparna när ingen ser på. Ingen farbror som kommer genom skorstenen (nå, det beror ju på hur man ser det och vilka liknelser man använder...) där inte!

Piotr à Paris said...

Jokke, troligen menar du
Tió de Nadal.

Men det lutar även åt att det är Caganer, "Den Lilla Kolera Mannen".

Selassie said...

@ Hannele, men det ar ju darfor som jag gor min samhallsinsats och lar dig en massa bra grejor.

@Jokke, alltsa jag snubblade bara pa den grekortodoxa (tror jag det ar) traditionen, och vet att ar man fran Skane sa kanner man en handfull serber. Det bara ar sa!

@Piotr, en Caganer maste jag ju inforskaffa nar jag ar i Spanien. Alltsa, det later ju for bra for att vara sant. Det ar sanningen det! Aven Tio de Julstock ar rolig... men hur plundrar man honom, slangen man honom i kaminen eller?!

Piotr à Paris said...

"Älskling, har du gnuggat barnens armhålor med vitlök än?"

http://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_Christmas_traditions

"In central Serbia, once the household members have gone to bed, an elderly woman of the family sticks a knife into the house door from the inside. ...
children are rubbed with garlic on the palms, armpits, and soles before going to bed."