January 6, 2011

Бадње вече - Julafton revisited

Detta är min gran 2011!
Nu trodde ni att julen var över edra fattlappar, men tänk igen för bara för att vi svennar och jänkare har bränt vårt krut på julen, så innebär inte det att juggarna inte bara har bidat sin tid. Just det, det är jugge-julafton idag. Jugge är enkom ett samlingsord, ta det inte som nedlåtade - mina serbpolare säger det och därför är det en bra term.

För er som inte är lika välbevandrade inom de jugoslaviska, och kanske då framför allt de Serbiska jultraditionerna kan hålla käft, hälla upp en kopp glögg, slå in en ort brännvinspecial och läsa vidare så ska jag berätta vad det är som sker.

Först släpar man in the Badnjak, som är som stor bit ved. Man jämför denna sed med julstocken, som jag inte ens vet vad det är. Julstock, låter som ett straff.. alternativt en julklapp om man är ovisst lagd. det sägs att Badnjak huggs ned under pompa och ståt under eldgivning. Faktum är att enligt mina källor så krävs det att varje ung man måste vara beväpnad under julen för att till fullo kunna delta i julfirandet då det ofta refereras till primalvrål, eldgivning och prangija som verkar vara en granatkastare av något slag. Vad vet jag?! Var var jag? Just det, hövdingserben knallar upp till ett träd, kysser det och befaller dess nedhuggning. Jag tycker att detta är duktigt manligt!

När Badnjaken är inburen så kastar man halm på golvet medan man imiterar en höna, och alla barn imiterar kycklingar. Redan här så förbjuds alla Serber att garva under midsommarfyllonas "små grodorna" för all framtid. Jag bara säger, det finns ingen som helst backning för det nu.

Sedan fortsätter det med julmiddag och allsång som får tyskarna att verka som ett stillsamt, tystlåtet folk utan drömmar om världsherravälde. Jag tror att det är ett jävla röj, om jag ska vara ärlig. Detta party fortsätter medan ungarna smiter ut, blir betitlade korinđaši, som är en Serbisk version av 'trick or treat'. I mitt huvud så tror jag inte att dagens ungdom uppskattar valnötter och godis som ersättning för pulikt åtlöje. Det är vad jag tror. Vi vet ju hur skraj en svenne blir när de blir bemötta med ett "Ey kompis.."

När alla har gått och lagt sig sticker en äldre kvinna en kniv i lägenhetsdörrens insida, och hänger en krans med vitlök på den. Jag känner hur underhållande fördomar skulle kunna stärkas i och med detta uttalande, men jag är enkom en budbärare och en lekman som försöker tolka helt oväntade seder. Mina källor hävdar även att barn gnids in med vitlök på handflator, armhålor och fotsulor innan läggdags. Inget säger ju en god natts sömn som en vitlök brännandes i armhålan.

Срећан Божић, kompis!

2 comments:

Piotr à Paris said...

Som du sa, du är blott en budbärare.

Det är lika lite upp til mig att dömma.

Wikipedia-artikeln är full av godbitar
Det dras undan stolar för "jultomten", polažajnik.. Han i sin tur kastar säd på folket, och hugger huvudet av en tupp.

Julgrisen, Pečenica, dödas genom att man slår den i huvudet med en klump salt (!).

Det sjungs julsânger i grupp, Koleda
, lite som amerikanska carols, fast maskerade och beväpnade med sablar och klubbor genomsöker dom under högljuda former ditt hem i jakt pâ onda andar...

Julklapparna är ens slags lösensumma, som barnen ger till föräldrarna som bundit fast dem, för att släppa lös dem...

Man blir ju helt klart sugen på en SerbJul(TM) nästa år.
http://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_Christmas_traditions

Selassie said...

Det ar sa gott att du alltid forstar Piotr. Du sprang handelserna lite i forvag och jag missade saltklumpssvinsavrattning, det later ju onekligen som en nationalsport.

Jag skulle sa sjukt garna fira en andrajul vart ar (tekniskt sett en forstajul) med tupp och griskebab, skutjarn och kycklingimitation. Jag ar nog lite Serb i sjalen!

Sedan finns det ju sa granna Serbdonnor... och du har ju hort "Once you go Serb..."