December 10, 2010

Tionde December

Kalle Anka och hans vänner önskar 50 års av total apati och fantasilöshet.
Det måste sägas. Det här med att kolla på Kalle Anka på julafton är för mig helt obegripligt. Det är flockmentalitet.. man VILL inte titta på skiten, man SKA titta.

"Programmet har under många år förknippats med Arne Weise. När han 2002 slutade vara julvärd på julafton ville SVT av kostnadsskäl inte längre sända programmet. När detta uppmärksammades blev det näst intill folkstorm vilket fick SVT att ändra sig och tvingades förhandla sig fram ett nytt kontrakt med Walt Disney. Priset har alltid varit hemligt. Fortfarande ses det av mer än tre miljoner människor."

Det som gläder mig är att det är en tradition som kommer att gå i graven, trots 3 295 000 tittare år 2009. Dagens ungar är vana att få som de vill, när de vill. Det tar sekunder att ladda ett youtubeklipp även på en jävla mobil. 70-talisterna hade tecknat två gånger i veckan, varav den första var 3 minuter av lilla sportspegeln... och det tog en kvart att ladda Bubble Bobble på en C64 - och det var om det inte blev fel i syntaxen och man blev tvungen att börja om. Ungarna idag får ju dampspel om de måste dela wifi med någon annan, och det är deras brist på uppmärksamhets som jag räknar med. För många år sedan satt jag hos min farmor i köket och klockan slog tre på julafton, när jag frågade min kusin om inte han skulle se på Kalle så svarade han kallt att han redan sett det. Jag blev förbannad... för att han hade rätt. Jag har inte sett det sedan dess.

Slutsatsen jag kan dra här, är att min generation, och generationer före, svenskar består till huvudsak konservativa får. Sitta och kolla på en timmes dassig underhållning från femtiotalet är i mina ögon patetiskt i sigsjälvt, men anledningen att man gör det är det värsta. Tvångsmyset. och när SVT har ändrat något (Robin Hood 98, Ferdinand 82 mfl) så blir det ramaskri på svenska folket. Svenskarna kan hantera allehanda orättvisor i sitt land, men fan ta den som snackar skit om Arne Weise och/eller Kalle Ankas julafton. Och den svenska versionen av skitprogrammet har ju tagit ut den bästa strippen – snöbollskriget med Anders And och tattarna. Just det, danskjäveln visar det.

Är det inte knasigt att en del av vår jultradition innebär att titta på tv? Att det är något som man gör i grupp? Nej fyfan säger jag.. på julafton klockan tre skall jag därför stödja näringslivet genom att ge oprovocerad dricks till unge flickor som sysslar med stångkonst medan jag dricker lokal julgrogg. Julen är en tid då man ska vara frikostig och givmild, och att jag hjälper detta töser genom ett hårt studentliv gör att jag mår bättre. Samt att jag ser till att hålla igång en lokal sylta en dag som annars förmodligen är ganska lugn. Vi får se.

Det kan ni tänka på.. de av er som läser detta, som tycker att Kalle Anka skiten borde ha utgått för 30 år sedan, alternativt ersatts med en helt ny heltimmes Disneyproduktion som skulle kunnat vara roligare. Vem tycker att det är roligt att höra Bengt Feldreich’s karaokeversion, ovanpå originalsången.. samtidigt som man ser denna översittarsyrsa vädja till tecknade fantasifosters känslor. DET är amerikanskt... men jag har hört rykten att Thanksgiving är på väg till Sverige med... återigen får och apor som tycker att detta är en god kommersialistisk ide. Hur skulle det vara att fira en svensk tradition?? Thanksgiving, vaffan... vi har ju varken pilgrimmer eller indianer i Sverige. Ska vi bara borja importera högtider, då kan vi ju kolla på andra ställen än USA för helvete. Det är ju mer svenskt med kebab!!!!
Kan inte fatta att jag tillhör en kultur där man förhärligar ett initiativlöst lämmeltågsbeteende, och skyddar detsamma under parollen tradition?!

2 comments:

jokke said...

Ang. Anders And på julafton:
Bästa citatet är från Lady & Lufsen-klippet. "Vad nu, vem laver fis med Tony?!"

Ang. Thanksgiving:
För mig är Thanksgiving en väsentligen trevligare import än Haloween; jag har haft förmånen att flera år i rad bli bjuden till en fantastiskt trevlig thanksgivingmiddag med underbar mat och smörjt kråset i goda vänners lag under synnerligen härliga former. Jämför det med "bus eller godis...".

Selassie said...

Jag kan val halla med om att Halloween for barn ar en vansinnigt dalig import, for vuxna - trevligt!

Men thankgiving.. allt som det star for, ar ju fejk. Inte bara ar det rakt av hittepa i Amerika.. men att man ska fira hittepa i andra lander. HUr ska man motivera det for barn? "Jodu Hampus, det var da nybyggarna fick hjalp av indianerna... for langesedan... pa andra sidan jordklotet!"

Jag anser det vara sa taffligt och "smaamerkanskt" att jag skams over mina landsfrander.

Kan vi inte grava fram en egen tradition... eller snatta nagon fran den miljon flyktingar som kommit till landet. Tyskarna har ju gjort det..